Mort per intoxicacio. Tanca el cas i desestima la petició d’acusar l’alcalde i els llogaters de l’alberg on van morir 18 joves

L’Audiència de Castelló de la Plana ha ratificat el sobreseïment ja dictat el gener pel jutjat de Vinaròs del cas de la mort de 18 persones intoxicades el 6 de febrer del 2005 en un alberg municipal de la Todolella (Ports). L’Audiència ha desestimat els recursos del fiscal i de les acusacions que demanaven la imputació de l’alcalde de la població i dels arrendataris de l’alberg. La resolució de l’Audiència conclou que van ser les mateixes víctimes que van instal·lar unes estufes industrials (que van causar la intoxicació per monòxid de carboni) pel seu compte i perquè van voler i que no van preveure que els suposés cap risc.

La fiscalia i les acusacions, en representació dels familiars de les víctimes, havien reclamat la imputació de l’alcalde de la Todolella, Alfredo Pedro Querol Plana, i dels arrendataris que explotaven l’alberg municipal, Maria Pilar Trujillo Ortega i Diego Agut, considerant que, com a garants de la seguretat de les instal·lacions, haurien d’haver adoptat les mesures necessàries per evitar la tragèdia. Les acusacions fins i tot apuntaven que l’alcalde de la Todolella tenia coneixement de la celebració de la festa a l’alberg i de la instal·lació de les estufes no adequades i que, per tant, hauria d’haver prohibit la festa.

L’Audiència ho veu totalment a l’inrevés. Considera que no eren garants de la seguretat i apunta que no hi ha cap indici que faci pensar que l’alcalde, que en tot el procés ha estat representat pel lletrat gironí Xavier Bonet, tingués constància que se celebrés cap festa, ni que hi hagués gent que es quedés a dormir ni quines estufes hi posarien. L’Audiència destaca que la llicència de l’alberg era vigent i que tot i que un pèrit hi havia detectat deficiències, aquestes feien referència a la neteja i, per tant, no van tenir cap incidència en el resultat de les 18 morts, causades per les estufes. En aquest sentit, l’Audiència apunta que la normativa vigent en el moment dels fets no exigia que hi hagués estufes a les instal·lacions i afegeix que les estufes les van portar a l’alberg els organitzadors i participants en la festa d’aniversari, que «en cap moment van pensar que poguessin suposar cap risc o perill i que fins i tot en van instal·lar una en un dormitori col·lectiu. La instrucció ha posat en evidència que el consum de determinades substàncies per part de les víctimes, detectat a través de les autòpsies, va poder influir a l’hora de reduir la seva capacitat per preveure el risc. La resolució apunta que els explotadors de l’alberg tampoc van tenir responsabilitat perquè ni tan sols sabien que la gent que pernoctava a l’alberg havia instal·lat l’estufa al dormitori, on també van tapar una finestra per evitar que entrés aire Les divuit persones que eren en aquesta habitació van morir i només van sobreviure les dues persones que dormien en una altra estança de l’alberg. L’Audiència considera «paradoxal» que si els afectats no es van adonar del risc que suposava la instal·lació de les estufes les acusacions ara vulguin reprotxar una falta de diligència per no haver previst els riscos per a les persones a l’alcalde i als arrendataris de l’alberg.

Basant-se en aquests arguments, l’Audiència de Castelló de la Plana ha desestimat tots els recursos i, per tant, el cas ha quedat definitivament tancat pel que fa a la via penal.

 

MORT PER INTOXICACIO